Sundhed

Avlsrestriktioner: PLL DNA test af forældredyr inden parring

Avlsanbefalinger:

Hjertescanning, Nyrescanning, UPC, Patella.

Alle resultater skal ses i forhold til de nævnte værdier i racegruppens RAS

Hvad er PLL ?

Linseluksation er en arvelig og smertefuld øjensygdom, der medfører blindhed. Når de fine tråde, som øjets linse er ophængt i, brister, vil øjets linse flytte sig i forhold til sin normale placering, og i de fleste tilfælde afstødes øjenlinsen, der både kan falde forover og bagud. Falder linsen bagud er det som regel ikke nødvendigt at operere. PLL er ikke relateret til øjenlidelsen glaukom (kronisk grøn stær).
 Miniature Bull Terrier er prædisponeret for PLL, der optræder autosomal recessiv[1].  Lidelsen optræder typisk  i 3 – 6 års alderen og starter sædvanligvis først i et øje og op til ½års tid efter også i det andet øje.  Linseluksation kan opstå akut - bogstavelig talt fra det ene øjeblik til det andet.

Tidligere var eneste behandling operation, der ofte giver et dårligt resultat med blindhed og aflivning til følge
 Sygdommen er udbredt i racen.

PLL kan i dag behandles medicinsk
 Når sygdommen opdages i tide, dvs. før linsen lukserer (løsner sig), kan man dryppe øjnene med eks. Xalatan(Latanoprost Ophthalmic) 2 gange dagligt, så bevarer hunden sit syn. Det er ufarligt og smertefrit for hunden, selv om hunden kan føle et lille ubehag ved at få dryppet øjnene. Dråberne skal gives i hele hundens levetid.

 Xalatan reducerer trykket i øjet ved at forøge den mængde væske, der afløber fra øjet. Der er ingen dokumentation for, at Xalatan ikke skader fostre eller forårsager abort. Er man begyndt at dryppe øjne, er der anslået 90 % risiko for luksering, hvis man stopper behandlingen.

DNA-test for Primær Linse Luksation (PLL)
 Det lykkedes den engelske forskningsinstitution Animal Health Trust (AHT) i 2009 at identificere selve den genetiske mutation, der er årsdag til PLL. Derfor er det nu muligt at DNA-teste for PLL. Testen er en skrabprøve fra mundhulen, som er ganske nem og aldeles smertefri for hunden. Skrabprøven undersøges af et autoriseret laboratorium og kan give følgende resultater:

 
FRI
Free Hunden har intet genetisk anlæg for sygdommen, kan ikke få og kan ikke videregive PLL
 
BÆRER
Carrier Hunden er bærer af ét gen for PLL dvs. den kan ikke selv få sygdommen men kan give genet videre gennem avl
 
 
PÅVIST
At risk/
 Affected Hunden bærer begge gen for PLL og er i høj-risiko gruppe for, at linsen lukserer (løsner sig)
 
 

Vær opmærksom på at skrabprøver skal være udført og attesteret af en dyrlæge for at blive anerkendt af Dansk Kennel Klub jf.   avlsrestriktioner for Miniature Bull Terrier.
 Opdrættere skal være opmærksom på, at begge forældredyr inden parring skal være dna-testet for PLL for at indgå i avl - det gælder også udenlandske hunde.

Følgende laboratorier er godkendt til dna-test for PLL:
  Animal Health Trust (AHT), GB   link
 Orthopedic Foundation For Animals (OFA), USA   link
 Labor für Klinische Diagnostik (Laboklin), DE    link

    PLL Database
Denne database er ejet og drevet af en dedikeret tysk Miniature Bull Terrier opdrætter Hans-Jürgen Ohler.
 Dna-test resultaterne er givet på de enkelte opdrætteres/hundeejeres eget frivillige initiativ.
 

 [1] Autosomal = ikke kønsbundet kromosom.
      Recessiv = Vigende, hvor et gen fra både moren og faren skal være til stede, for at en sygdom kan optræde.

MENTAL SUNDHED   
 
Der er stor fokus på mental sundhed i disse år ikke bare i Danmark men i hele den etablerede hundeverden worldwide. Det skyldes især, at hunden i dag i langt højere grad end nogensinde før er et socialt familiemedlem. Det stiller store krav til hundens psyke - til dens mentalitet.
     

MENTAL SUNDHED - hvad er det?
En hund skal være velfungerende i alle situationer. Den skal være til at stole på. 
Når en hund er psykisk belastbar, dvs. når hunden oplever normale situationer uden at føle sig unaturligt truet eller stresset, så er den velfungerende - og mentalt sund. Sådan kort fortalt.
 

- hvem er ansvarlig?
Uanset om du beskæftiger dig med hunde eller ej, så er din holdning og indstilling til hunde afgørende for, hvordan hunden trives i det danske samfund.   

 
Alle, der har med hunde at gøre, har et ansvar for, at hunden er og forbliver velfungerende.

En velfungerende hund kan ødelægges, og en utilpasset hund kan lære at fungere bedre. Men man kan ikke give en hund egenskaber, den ikke har. Og man kan ikke tage egenskaber fra en hund, som den nu engang har. Derimod kan man løfte og dæmpe (visse) egenskaber

- her er miljøets og din påvirkning afgørende.
  
- hvad kan jeg gøre?
Vi har i dag mulighed for at få et mere indgående indtryk af hundens mentalitet gennem  hvalpetest og   mentalbeskrivelse. Alle tests er kunstigt skabte situationer, som hunden skal gennemgå.

Derfor er det værd at huske, at en test ikke er hele sandheden om hunden - men endnu en brik i det puslespil, der tilsammen udgør hundens psyke.

Med en hvalpetest og/eller en mentalbeskrivelse på din hund, er du i langt højere grad sikker på, at du får en mentalt sund hund. Men husk: du har ansvaret for, at hunden bliver velfungerende i dit liv og i dine omgivelser.
 

Stil krav til opdrætterne.
De stiller krav til dig!


Udskriv denne side